"Vinul este un aliment", iata o sintagma pe care cu siguranta multi au auzit-o.
Nimic mai adevarat! Dar, oare, de ce ne este aceasta expresie atat de
familiara incat nici nu mai stam pe ganduri sa ii verificam
veridicitatea? Haide sa ne punem intrebarea de ce un produs, cu un
continut totusi ridicat de alcool, este considerat aliment!
Pentru un raspuns cat mai exact, din punct de vedere stiintific, ar
trebui consultat un nutritionist, care sa dea o explicatie detaliata si
de specialitate.
Din punctul de vedere al somelier-ului insa, dincolo de eleganta pe care
o ofera unei mese, de povestea din spatele fiecarui pahar, de legendele
podgoriilor de provenienta si de istoria lui ce isi are originile in
cele mai stravechi timpuri, vinul este mai ales un prieten de nedespartit al alimentelor.
Aceasta asociere, lipsita de termeni siintifici, a vinului cu
mancarea este probabil si motivul pentru care fiecare dintre noi
accepta aceasta sintagma ca pe un adevar ce nu mai trebuie dovedit.
Putem spune astfel ca o minimalizare voita dar nu lipsita de respectul cuvenit, ca vinul poate fi considerat un condiment complex, care completeaza aromele si gusturile mancarurilor. El este, de fapt, elementul ce confera rafinament unei mese ce imbogateste savoarea preparatelor
si mai ales complexitatea acestora punandu-le in valoare. O masa
obisnuita poate deveni prin interventia vinului un adevarat regal pentru
simturi.
Totusi, daca pentru o masa obisnuita vinul este atat de important, cu atat mai mult trebuie ales cu atentie pentru invitatii de la marele eveniment!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu